lattiakaivo

Vad kan man göra då det blir stopp i avloppet?

För att få hjälp med stopp i avlopp, klicka här.

Ett fungerande avlopp hörs säkert till en av dem sakerna som varenda en av oss tar som för givet, ända tills det oönskade händer på riktigt – det blir stopp i avloppet. Varenda en av oss har säkert under något skede av sitt liv hamnat i den situationen att det blivit stopp i antingen toalettens eller kökets avlopp. Du kanske märker när du t.ex. går och duschar att vattnet inte far i avloppet och golvbrunnen slutar dra. Ett annat allmänt tillfälle är när någon är ivrig i köket och öppnar kranen på nytt och efter en stund märker att vattnet rinner ju inte bort i avloppet utan blir i kökshon. I detta fall är det också avloppet som har stopp. Men hur kan man undvika att få stopp i avloppet? Kan man underlätta situationen själv? Fortsätt att läsa artikeln så får du svar.

Varför blir det stopp i avloppen? Fyra av de mest allmänna orsakerna varför det blir stopp i avloppen.

 

Att det blir stopp i avloppet betyder inte att det absolut är ett problem på samma sekunden. Men det kan leda till problem snabbt och en dyr räkning i hemmets budget. Ingen tycker om oväntade kostnader så det lönar sig att vara noggrann i sitt eget hem med hur man tar hand om avloppen och vad man sätter i avloppen.

  1. Matrester Låter du gamla matrester rinna ner från tallriken in i avloppet förrän du sätter tallriken i diskmaskinen? Det lönar sig inte. Matrester är en av de största orsakerna varför det blir stopp i rören.
  2. Fett Julen är en tuff tid för avloppen för att skinkfett är ett av de allmännaste problemen som gör att hushåll har stopp i avlopp. Även annat fett, såsom fett som blir över från att steka mat eller kokosfett kan orsaka att det blir stopp i avloppen. Det lönar sig inte att hälla någon sorts fett ner i diskhon.
  3. Hår brukar vara den allmännaste orsaken varför det blir stopp i toalett samt badrum. Speciellt golvbrunnen lönar det sig att rensa med jämna mellanrum så att det inte hinner blir stopp.
  4. Sand Små stenar, grus och sand är också en allmän orsak för stopp i avloppen. Sanden som lossnar från barn och husdjur, efter att de varit ute och lekt, lönar det sig att dammsuga upp och skaka loss förrän man tar och sköljer ner det i golvbrunnen.

Inget mera stopp i avloppen. Med dessa trick kan du förebygga att det inte blir stopp i avloppen.

 

Det finns en hel del orsaker som gör att det kan bli stopp i avloppsrören. I alla kan man inte ens påverka själv. Däremot finns det många knep för att hjälpa att undvika stopp i avloppet. T.ex. är det inte bäst för avloppen att diska för hand, för då kan det bli stopp i avloppet p.g.a fettet som lossnar från kärlen. Diskmaskiner har tvättmedel och tabletter som är gjorda för att rengöra maskinens rör men även också avlopp. Det hjälper också med att rengöra det man kan för hand. Till exempel rensa bort hår från duschens golvbrunn eller rensa diskhon på matrester.

Ifall det blir stopp i avlopp och du får inte upp det själv lönar är det dags att kalla på hjälp från proffs. En rörmokare kan få löst stopp om det inte ligger i för djupt i avloppet. Ifall stoppet ligger i djupare än vad rörmokaren kan nå eller stoppet är för stort för rörmokaren är det dags att kalla in en spolbil. En spolbil kan lösa till och med de värsta stopp i avlopp!

Läs mer

10 sätt att spara energi

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Lär mer »

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.