Brunn stopp i rören

Stopp i rören

Det här är en artikel, ifall du behöver hjälp med att få upp ett avlopp som fått stopp, klicka här.

Bubbel betyder trubbel

Drar toaletten eller handfatet dåligt, har det blivit stopp i avloppet? Bubblar avloppet eller stiger det vatten upp från golvbrunnen? Det här är ett par alarmerande exempel på att du fått stopp i avloppet och det kräver åtgärder omedelbart!

Varför blir det stopp i rören?

Det finns otaliga orsaker varför det blir stopp i avloppet. Bland de vanligaste orsakerna till stopp hörs främmande föremål som inte hör hemma i avloppet. Bomullspinnar, fett och snuspåsar bara för att nämna några exempel. Även hur gammalt avloppet är påverkar på hur sannolikt det blir stopp. I gamla gjutjärnsavlopp brukar det förekomma rost och när rostet lossnar kan det orsaka stopp i avloppet. Även strukturfel, som bucklor och intryckningar, kan börja samla ihop material som sedan orsakar stopp.

Vad kan man göra då det blir stopp i rören?

Det går att förebygga stopp i avlopp. Proffsen rekommenderar att filma avloppet med åtminstone 10 års mellanrum, beroende på när avloppet tagits i bruk. Gamla avlopp lönar det sig att filma oftare. Genom att filma avlopp kan man hitta orsaker till stopp och reparationsbehov. Det lönar sig också att spola avloppet då det lossar effektivt t.ex. fett som börjat lagras upp i avloppen. Genom att spola avloppen förebygger du att nya stopp inte förekommer och det hjälper dina avlopp fungera felfritt under en längre tidsperiod.

Stanna inte upp och undra ifall du fått stopp i avloppet. Sluta använda vatten totalt och kom ihåg att även stänga av tvätt- och diskmaskinerna.

Ifall du bor i en villa eller egnahemshus och vill försöka först få upp stoppet på egen hand kan du försöka med att hälla kokande vatten i avloppet. Kanske du eller grannen även har en avloppsfjäder som kan användas, kom ihåg dock att fastän du får upp stoppet med fjädern kan det vara en tillfällig lösning. T.ex. ifall det varit en pinne som sitter på tvären i avloppet kan du med avloppsfjädern få loss den, men det finns alltid en risk för att pinnen hittar en ny plats att sitta fast på längre ner och fortsätter att orsaka stopp efter en stund. Du kan även försöka öppna stoppet genom att hälla 1-2 dl matsoda i avloppet och sedan samma mängd ättika. Låt blandningen verka över natten och häll efter det hett vatten i avloppet. Ifall det inte hjälper är det dags att kalla på professionell hjälp. Ring 24 Centers kundservice på 020 742470. Vi ser till att du får professionell hjälp som öppnar stoppet!

24 Center hjälper

Ifall du bor i ett höghus så måste man meddela till invånarna om stoppet, för att de använder sig av samma avloppsrör och deras vattenbruk kan göra situationen värre. Efter att du gjort det så ring till 24 Center journummer 020 742470 och beställ ett proffs för att öppna avloppet. Vid mindre brådskande ärenden kan du även lämna en offertbegäran online.

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.