Översvämning stopp i avlopp

Vad orsakar stopp i avlopp?

5 Orsaker för stopp i rören

Stopp i avlopp är ett frustrerande och smutsigt problem som många av oss stött på. Man spolar men istället för att vattnet rinner ner så börjar det stiga. Men vad är det som orsakar dessa problem och kan man göra nåt för att förebygga att det blir stopp. Här har vi samlat 5 av de vanligaste orsakerna varför det blir stopp i avlopp.

Hår i avloppet

En av de vanligaste orsakerna till stopp i avloppet är ansamlingen av hår. Varje gång du tvättar håret i duschen eller kammar dig framför handfatet, finns det en risk att hårstrån hamnar i avloppet. Med tiden snurrar hårstråna ihop sig och bildar en hårtuss som orsakar stopp i avloppet. Detta är lätt att undvika dock. Genom att regelbundet rensa avloppet slipper du otrevliga stopp. Genom att installera en hårfångare gör du det även lättare för dig själv att hålla avloppet rent.

Matrester 

Häll aldrig matrester eller fett i avloppet. Då fett hamnar i avlopp stelnar det och med tiden kan fettet bilda en tjock beläggning på insidan av röret, som gör att vattenflödet hindras. Skrapa tallrikarna ordentligt och häll inte fett eller kaffespån i avloppet så minskar du risken för att det blir stopp i avloppet. Genom att regelbundet hälla kokande hett vatten i avloppet kan man förebygga stopp i rören. Varmt vatten löser upp fett och på så vis kan hjälpa att förebygga stopp i rören.

Trädens rötter

Trädens rötter kan vara en orsak till stopp i avloppet. Rötter söker naturligt efter vattenkällor och med tiden kan rötterna tränga sig in i avloppsrören genom små sprickor och hål. Då rötterna växer kan de blockera rören totalt och på så sätt förhindra vattenflödet. Ifall du misstänker att det blivit stopp på grund av rötter så lönar det sig att kontakta en professionell rörmokare för att filma rören. 

Strukturella problem

Ibland är det strukturella problem som orsakar stopp i avloppssystemet. Skador på insidan av rören, felaktigt utförda installationer eller lutningen på rören kan orsaka stopp. I dessa fall kan det vara svårt att diagnostisera och lösa problemet själv. Anlita en rörmokare som kan undersöka och åtgärda problemen.

Främmande material i toaletten

Släng inte saker i toaletten som inte hör dit. Trots att vissa produkter kanske marknadsförs som “nedbrytbara” är de inte alltid lämpliga att spola ned i avloppet. Toalettpapper är utformat för att brytas ned i vatten, medan hygienprodukter som bomullstopsar och våtservetter inte är det. Dessa produkter kan fastna i rören och orsaka allvarliga stopp.

För att sammanfatta: stopp i avloppet är ett vanligt problem, men det finns sätt att förebygga och lösa det. Genom att undvika att spola ner hår, matrester, hygienprodukter och fett i avloppet samt genom att vara medveten om eventuella strukturella problem och rötter kan du minimera risken för stopp. Kom ihåg att regelbundet underhåll och rengöring av avloppssystemet kan hjälpa till att hålla det fritt från blockeringar och i gott skick.

Ett par hemma tips du kan pröva

Då det blivit stopp i avloppet kan du som första hjälp prova med att hälla kokande vatten i avloppet. Du kan även prova hälla bakpulver och ättikka i avloppet. Det börjar fräsa i rören, vilket är helt normalt och inget att bli rädd för. Låt det stå en stund och efteråt häll kokande vatten i avloppet.

Har du fått stopp i avloppet?

Ifall ditt problem är stopp i avlopp, läckande rör eller något annat fastighetstekniskt problem så hjälper 24 Center. Vår kundservice svarar 24/7 i telefon, varenda dag om året. Våra erfarna kundservicemedarbetare rådgiver dig via telefon om vad som kan göras för att problemet inte blir värre. Vi skickar ett proffs på plats och ser till att vara med dig från början till slut. Endast ett samtal räcker. Ring 020 74 24 20 så hjälper vi.

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.