stopp i avlopp

Öppning av stopp i avlopp

Att rensa avlopp är knappast någons favoritgöra. Avlopp som fått stopp kan lukta illa och stoppade avlopp kan även orsaka översvämningar i utrymmen där vatten inte borde vara. I värsta fall kan översvämningarna leda till vattenskador och hundratusentals kronors kostnader. I den här artikeln går vi igenom hur du kan förebygga stopp i avlopp och ett par hemknep om vad man kan själv göra för att öppna ett avlopp som fått stopp.

Förebygg stopp i avlopp i förväg

Hemmets alla avlopp hålls öppna och luktar inte, så länge man kommer ihåg att ta hand om dem och underhålla på rätt sätt. Kom ihåg att inte sätta saker i avloppen som inte hörs dit. Till exempel kaffesump eller stekfett hör inte hemma i avloppet. Köksvaskens avloppssil förebygger matrester från att hamna i avloppet, vilket leder till mindre stopp. 

En annan viktig sak att komma är att rensa och tvätta avloppen med jämna mellanrum. Spola ett par minuter alla hemmets avlopp med kokande eller hett vatten. Det varma vattnet hjälper att mjuka upp fett som sitter fast i rör och på så sätt förebygger stopp i avloppen. I badrummet är det viktigt att komma ihåg att rengöra golvbrunnen regelbundet, pga av att det lossnar hår då man duschar.

Det är även viktigt att komma ihåg att rengöra vattenlåsen. Med vattenlåsen menar man delen eller apparaten som sitter under vasken. Vattenlåsets uppgift är att hindra avloppslukt från att ta sig inomhus. Ifall avloppet drar dåligt lönar det sig att ta loss vattenlåset. Före du tar loss vattenlåset så kom ihåg att lägga en spann eller hink under. Rengör vattenlåset noggrant med tvättmedel. När du sätter vattenlåset fast igen lönar det sig att vara noggrann för att se till att det blir tätt.

Öppning av avlopp hemma

Ofta när man fått stopp och vill öppna avloppet själv brukar man använda sig av röröppnare. Men de brukar innehålla starka kemikalier och när man använder sig av dem lönar det att vara försiktig. För att få upp stopp i avlopp med saker som finns i hemmet kan man försöka använda matsoda och ättika.

Ifall det är vasken det blivit stopp i kan man börja med att spola varmt vatten i några minuter. Varmt vatten mjukar upp fett som blivit fast i rören och det hjälper att mjuka upp fettet. Efter att du spolat i en stund, häll ungefär en deciliter matsoda och 2 deciliter spritättika i avloppet. När ättikan och matsodan blandas med varandra händer det en kemisk reaktion som orsakar starkt bubblande och pysande. Efter ca. 10 minuter har medlen verkat i avloppet. Spola igen med varmt vatten och fortsätt att använda avloppet som vanligt.

Ifall det handlar om en golvbrunn det blivit stopp i lönar det sig att börja med att ta bort synligt material som kan orsaka stoppet. Oftast brukar det vara hår som orsakar stopp i golvbrunnar och det är lätt att ta bort själv. Lossa först golvbrunnens sil och efter det ta bort stoppet för hand. Kom ihåg att skydda händerna med t.ex. gummihandskar pga att orsaken till stoppet brukar kännas ganska obehagligt.

När ska man kalla på proffs?

Ifall man inte får upp stoppet med hemkonster eller man vet att stoppet är så knepigt att man inte klarar av det själv så lönar det sig att ta kontakt med proffs. I större stopp måste man kalla på en spolbil för att få upp stoppet. När du behöver hjälp så ta kontakt med 24 Centers kundbetjäning på 020 742 470, .Du kan även beställa online vid mindre brådskande ärenden via https://24center.se/online-bestallning/. Vi hjälper med alla problem i hemmet!

Läs mer

10 sätt att spara energi

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer »

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.