5 tips för att vara mer energisnål

Så kan du vara mer energisnål

En stor del av oss har redan vant sig att släcka belysningen då man lämnar rummet. Eller kanske man inte badar bastu lika mycket som förr för att elräkningen inte skulle bli alldeles för hög. Men de värsta energislukarna kan komma som en överraskning för många. Takbelysningen belastar knappt elräkningen alls, moderna led-lampor är verkligen energisnåla.

Hemmets 5 mest allmänna elslukare

  • Värmen och luftkonditioneringen
  • Varmvatten 
  • Kylapparater
  • Vitvaruapparater
  • Underhållningselektronik och tillbehör

Uppvärmning och luftkonditionering

Grovt räknat är det hemmets uppvärmning som förbrukar ungefär hälften av all energi, uppvärmning av vatten ca. 20%. Resten av energiförbrukningen går till andra apparater i hemmet. Nyare hushåll har ofta elburen golvvärme och luftkonditionering i varje rum. De kan skapa en överraskning då elräkningen kommer. T.ex. förbrukar luftkonditioneringen eller elvärmen i en höghustrerummare 5Wh/dygn. Golvvärmen i ett 5 kvadratmeters badrum förbrukar 2,5 kWh/dygn. Om du vill förminska din elförbrukning och därmed din elräkning, så är det lättast att börja med att sänka temperaturen i hemmet.Genom att sänka inomhustemperaturen med 1 °C så sparar du redan 5% i uppvärmningskostnader.

Så sparar du i elförbrukningen: Försäkra att du inte håller igång golvvärmen i onödan. T.ex. i ett kaklat badrum räcker det att golvets värme är 22-23 °C. Då du provar med handen borde golvets yta kännas lika varmt som ett bord av trä. Torka golvet efter att du duschat med hjälp av en golvskrapa. Det förbrukar mera energi att låta vattnet avdunsta bort med hjälp av golvvärmen.

Varmvatten

Att duscha varmt hör till ett av de största energiförbrukarna i hemmet. Endast 1 persons varmvatten förbrukar ca. 1 000 kilowattimmar om året. Hälften av svenskarna duschar 1 gång om dagen och fastän de snabbaste duschar klart på 5 minuter så finns det de som tycker om att stå 20-30 minuter i duschen. Redan 5 minuters duschande förbrukar mer el än att förbereda mat med hjälp av en vanlig spis. Att duscha i 20 minuter förbrukar lika mycket el som ett kyl och frys förbrukar i 4-14 dygn. Genom att gå igenom inställningarna på varmvattenberedaren kan ha en stor påverkan på energiförbrukningen.

Så sparar du i energiförbrukningen: Ett lätt sätt att spara varmt vatten är att hålla besöken i duschen rimliga. Stäng av duschen då du t.ex. tvålar in dig. Att förnya varmvattenberedaren kan också vara nåt man kan tänka sig då nyare modeller brukar vara energisnålare än äldre.

Kylapparater

Elapparater står för ca. en tredjedel av elförbrukningen i hushåll. Kylapparatters andel av elförbrukning är relativt hög med upp till 13%. Det kan förklaras med att kylen och frysen är igång hela tiden. Visste du att kylskåpets och frysens plats kan ha en stor påverkan på energiförbrukningen? Ifall det är för tätt så kan dålig lufttillförsel förstora energiförbrukningen trefalt. Då du planerar ett nytt kök så kom ihåg att inte placera värmegenererande apparater, så som ugn, spis eller diskmaskin, i närheten av kylen eller frysen. Även solljus kan värma upp kylen och frysen så se till att placera dem ifrån rakt solljus. Kylen och frysen måste använda mer energi för att hållas kallt ifall de värms upp utifrån.

Så sparar du energi: Nya kylapparater är betydligt energisnålare än äldre. Så ifall dina apparater behöver bytas ut till nya så är nu ett perfekt tillfälle att göra. Då sparar du i långa loppet. Se även till att kylens och frysens temperatur hålls på den rekommenderade nivån. +5 °C är passligt för kyl och -18 °C för frys. En grad kallare kylskåp eller varmare rumstemperatur leder till att apparaten förbrukar i genomsnitt 5% mer energi.

Vitvaror

Vitvaror som elspis, tvättmaskin och diskmaskin förbrukar lika mycket energi. Tvättmaskinen och torktumlaren står för genomsnittligt 4% av hemmets elförbrukning. Även vitvaror har blivit energisnålare med tiden och äldre vitvaror kan vara ganska stora energislukare. Nuförtiden är nya elapparater mer och mer energisnåla. Belysningen förbrukar endast en bråkdel av den energin som den gjorde tidigare. Ifall det är dags att byta ut dina vitvaror i hemmet lönar det sig att investera i nya apparater som hörs till A+++ energieffektivitetsklassen. 

Så sparar du energi: Visste du att temperaturen på vattnet du tvättar med kan ha en stor påverkan i energiförbrukningen? Energiförbrukningen kan fördubblas då du lyfter tvätt temperaturen med 20 °C. 

Underhållningselektronik

Även fast underhållningsapparater inte förbrukar särskilt mycket energi, åtminstone inte jämfört med kökets apparater. Men för att mängden av elektronik i hemmet har ökat under de senaste åren så börjar underhållningselektronikens energiförbrukning närma sig kylapparaternas. Speciellt datorer menat för spel och spelmaskiner förbrukar en stor mängd energi. Bordsdatorer förbrukar mycket mer el än mindre, laptop-datorer. En ny bärbar dator kan förbruka upp till 80% mindre el än en äldre bordsdator. 

Så sparar du energi: Oftast är problemet det att man låter elektroniken vara igång i onödan under längre perioder vilket naturligtvis leder till högre energiförbrukning. Stäng därför av apparater då du inte använder dem. Laddare förbrukar också el, vare sig du använder dem eller inte. Du kan göra en liten energibesparing genom att alltid komma ihåg att koppla loss laddaren från väggen då du inte använder den.

24 Centers installationsservice

Visste du att via 24 Center får du snabbt och behändigt hjälp med att installera vitvaror i hemmet? Ring 020 742 470 och fråga efter installationsservice. Du kan även beställa online!

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.