Rätt sorts belysning

Genom att välja rätt typ av belysning ökar du bekvämligheten och säkerheten

De nordiska länderna hör till naturens egen belysning. På sommaren finns det tillräckligt med ljus, men då hösten närmar sig ökar behovet av extra ljus betydligt. Affärerna som specialiserar sig på renovering och inredning är fulla av ett brett utbud av belysningsalternativ, men hur väljer du de som bäst passar dina egna behov?

 

Inredningstips kanske inte är vårt starkaste kompetensområde, men vi har sammanställt en artikel om vad du bör tänka på innan du vänder dig till en belysningsbutik för att göra inköp. Och när du har köpt lampan finns 24 Center till din hjälp när du behöver få lamporna på plats.

Tänk på vilken typ av utrymme du lyser på och vad som görs i utrymmet

Kanske är du intresserad av hantverk eller gillar du att läsa? Dessa hobbyer kräver högkvalitativ belysning för att fungera ergonomiskt och inte utsätta ögonen för onödig belastning på grund av mörkret. Å andra sidan kan filmentusiaster behöva en mer dim belysning. Om det finns flera typer av aktiviteter i ett rum kan en belysning med ljusstyrka vara ett utmärkt val. På så sätt får du alltid rätt belysning.

 

Bor du i ett flervåningshus med många trappor eller har lägenheten många korridorer? Då kan det tyckas att ljusknappen alltid är på fel ställe. Rörelsedetektorn gör det lättare att röra sig mellan våningar och i stora rum, särskilt när du måste bära t.ex. tvätt eller tunga varukorgar i händerna. Ljus med rörelsedetektor och tidsbrytare förbättrar också säkerheten i hemmet. Samtidigt får du besparingar i elförbrukningen, eftersom när rörelsen inte längre upptäcks, förhindrar tidsbrytare att lamporna slås på i onödan.

 

Måste man hålla spöken och andra konstiga saker borta från barnrummet? Mjuk belysning i barnets rum ökar känslan av säkerhet på kvällen och natten. Nattljuset kan vara en mildare belysning för att inte störa sömnen, men det kan vara till hjälp vid nattliga toalettbesök.

Uppmärksamma energieffektiviteten

Genom att välja energieffektiva lampor kan du spara energi och pengar på lång sikt samtidigt som du minskar din miljöpåverkan. När du överväger att köpa en armatur eller någon elektrisk apparat, kontrollera dess energieffektivitetsklassificering. Energieffektivitetsbetyget bedömer enheter på en skala från A till G, där A är bäst och G är svagast.

Vill du skapa en atmosfär eller framhäva hemmets små detaljer?

LED-ljussatser är multifunktionella inredningselement som är lämpliga både för att framhäva golv och för att lyfta upp samlingsföremål i vitrinerna. Dessa lampor kan även användas i fuktiga utrymmen. Vackra LED-lampor kan ge stämning till t.ex. din bastu och göra den till en ännu trevligare plats att koppla av på.

LED-ljussatser är multifunktionella inredningselement som är lämpliga både för att framhäva golv och för att lyfta upp samlingsföremål i vitrinerna. Dessa lampor kan även användas i fuktiga utrymmen. Vackra LED-lampor kan ge stämning till t.ex. din bastu och göra den till en ännu trevligare plats att koppla av på.

Uppmärksamhet på yttre belysning

Med rätt utomhusbelysning kan du framhäva de bästa aspekterna av din gård och samtidigt öka säkerheten. När trädgårdsbågarna är ordentligt upplysta förbättrar du rörlighetens smidighet och säkerhet. Samtidigt erbjuder du extra skydd för postdistributörer och eventuella anställda i servicebolaget som tidigt på morgonen sköter sina uppgifter, såsom tidningsdistribution och sandning av vägar.

 

När det gäller utomhusbelysning kan du överväga en lösning som fungerar med rörelsedetektor och tidsbrytare, särskilt när det gäller de ljusaste lamporna. När mörkret närmar sig, gör lamporna det bekvämare under kvällsmörkret och underlättar tidiga morgnar. Och du behöver inte tänka på när du är borta från hemmet om du har glömt släcka lamporna.

 

Hemma i vardagen kan du med hjälp av rörelsedetektorer hålla koll på händelserna på hemmaplan – när ljuset tänds får du till exempel en anmälan om att pizzan har anlänt på fredag.

Vad kan man göra själv och när man ska ringa en professionell

Du kan själv installera en strömbrytare i lampan eller ansluta den med en lampanslutning, som också kallas en sockerbrygga. Men om lampan är fast och kräver anslutning direkt till väggen eller taket, är det nödvändigt att söka hjälp av en elektriker. På samma sätt, om du behöver uppgradera eller reparera ett uttag eller anslutningar, ska du alltid kalla på en elektriker. Om installationsarbeten utförs i våta utrymmen är det också värt att kontakta ett proffs. Elektriska arbeten kräver alltid hög säkerhet.

 

Du kan också kontakta 24 Centers när du är osäker på vad du kan göra själv och vad du behöver professionell hjälp med. Vi vägleder dig framåt och skickar vid behov ett proffs till din hjälp.  

24 Center hjälper till med hustekniska uppgifter

24 Center är ett husteknisk jourcenter som erbjuder högkvalitativ service för hustekniska problem oavsett tid och plats. Med ett enda samtal får du hjälp till akuta nödsituationer och mindre brådskande jobb. I vårt omfattande nätverk av yrkeshantverkare hittar du de bästa proffsen inom husteknik. Hitta din närmaste lediga rörmokare, elektriker, låssmed eller till och med en spolbil enkelt – ett samtal räcker 020 74 24 70 eller så kan du beställa online.

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.