Frusna rör?

Ifall man har frusna rör kan man till en början försöka smälta frusna rören med hjälp av en dammsugare och fön. Sätt dammsugarslangens munstycke fast i kranen, täta mellanrummet mellan kranen och dammsugarslangen med hjälp av händerna. Sätt igång dammsugaren och vattenkranen, sug i några minuter tills vattnet börjar droppa. Ifall vattnet börjar droppa kan man fortsätta att försöka smälta isen i rören genom att låta vattnet rinna. Proffsen brukar använda ånga för att avfrosta rören, vilket man kan försöka ifall man har en ångtvätt hemma. Eld eller värmefläkt börs inte användas. Ifall ni behöver professionell hjälp, kontakta 24 Centers kundbetjäning genom att ringa 020 74 24 70.

Vintrarna har blivit ganska instabila under det senaste årtiondet: under veckan kan temperaturen vara över noll men genast nästa vecka faller temperaturen drastiskt under noll. Såna temperaturförändringar sliter på rören mångfaldigt. Man kan tänka sig att en mild vinter kan vara trevlig; man behöver inte skotta snö, man behöver inte klä på sig lika mycket och rören fryser inte.

Frysta rör är för det mesta tråkigt, irriterande och komplicerar livet för en stund. För det mesta plågar frusna rör folk som bor i egnahemshus, speciellt i äldre hus. I värsta fall kan rören frysa för vem som helst. Frusna rör är inte heller alltid bara en liten grej, vatten är spännande då det expanderar när det fryser ,i skillnad från andra kemiska föreningar. Frusna rör kan alltså leda till spruckna rör vilket kan bli till ett lite större jobb.

Därför är det lönsamt att tänka på förhand hur man skulle kunna förhindra rören från att frysa och vad man ska göra när rören ren är frusna. Det lönar sig inte att ta kontakt med en professionell med det samma eftersom redan små saker man gjort i förtid hjälper mycket och proffsen skulle säga samma saker åt dig. Rörmokaren kan avfrosta rören ifall de inte är ännu genomfrusna, men ifall rören har hunnit frysa totalt, kan det vara att man behöver en högeffektsspolbil med ångblåsning.

Att förebygga är bästa sättet att undvika frusna rör

 

Ifall ni bor i ett egnahemshus lönar det sig att ta reda på var husröret befinner sig. Det vill säga det röret från vilket vattnet kommer till huset och det fryser oftast som först när det blir kallare. När det lovats en kyligare natt lönar det sig att öppna den närmaste kranen till hus röret och låta vattnet rinna. För att spara på resurser lönar det sig att låta kallt vatten rinna på lågt tryck, men ändå inte droppande, endast rinnande vatten kan förebygga att rören inte är frusna på morgonen. Under natten rinner det ca. 10 liter vatten och efter en veckas rinnande har vatten avgiften stigit med ungefär 100 kr. Det här är litet jämfört med att reparera ett sprucket rör, som brukar börja från 5000 kr. Vattnet går det att ta bevara på också bara man har ett tillräckligt stort kärl.

Det är också viktigt att isolera rör. Man ska se till att temperaturförrändringarna inom rören är så litet som möjligt. Ifall man bor i en hyresbostad kan man ju inte påverka detta, men för bostadsägaren lönar det sig att ta reda på ifall det har gjorts något åt isoleringen efter att huset byggts och ifall huset haft problem med frusna rör.

En värmekabel är en bra hjälp ifall rören har frusit tidigare och risken för att frysa på nytt är hög. Principen är är den samma: kabeln håller vattnet vid en sådan temperatur att det fryser inte. En värmekabel får man för några hundra kronor.

Läs mer

Senaste bloggar

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.