10 sätt att spara energi

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små handlingar kan ha en stor inverkan både på ditt bankkonto och på hur mycket el vi kan spara för att minska miljöbelastningen.

Dock bör du inte stänga av uppvärmningen i din fastighet för att spara på elräkningen. Snabba temperaturförändringar kan orsaka rörbrott och skada husets struktur. Om du vill justera fastighetens temperatur till en grundtemperatur, kan grundtemperaturen vara 5-10 grader beroende på fastighetens ålder. Underhållsvärme förhindrar mögeltillväxt och kondensation av vatten, men gör radikala temperaturjusteringar med omsorg så att inomhustemperaturen inte sjunker för snabbt.

Stora besparingar kommer ofta från små bäckar, så vi har listat 10 sätt att enkelt spara på elräkningarna i detta blogginlägg.

  1. Flytta gardiner och tunga möbler från framför elementen

Täcks dina lägenheters element av tjocka gardiner, eller har du placerat stora möbler, som en soffa eller byrå, framför elementet? Tjocka och massiva material förhindrar värmen från att komma in i lägenheten, vilket gör att värmen från elementen endast cirkulerar bakom gardinen, soffan eller annan stor möbel.

  1. Sänk rumstemperaturen

En energieffektiv och hälsosam inomhustemperatur är 20–21 grader. I sovrummet kan temperaturen vara svalare, 18–20 grader. Människor sover generellt bättre i något svalare rum.

Det är också värt att överväga om till exempel golvvärme behöver vara på hela tiden. Självklart i våtutrymmen efter en dusch hjälper golvvärme att snabbt torka utrymmet, men att ha den på dygnet runt kan ge en överraskning på elräkningen.

  1. Korta ner tiden du spenderar i duschen

Genom att minska tiden du spenderar i duschen kan du spara en stor summa pengar. Korta duschar minskar mängden energi som används för att värma upp vatten.

  1. Kontrollera åldern på dina elapparater

Gamla vitvaror, särskilt kylskåp och frys, kan lätt ta en stor del av elkonsumtionen.

Kom ihåg att också hålla kylapparaterna rena. Om frysen har ett tjockt lager av is, förbrukar det mycket av elräkningen. Regelbunden dammsugning bakom kylapparaterna sparar inte bara el utan förlänger också deras livslängd.

  1. Föredra diskmaskin framför handdisk

Maskindisk förbrukar mindre el och vatten än handdisk. Genom att använda ECO-programmet och diska fulla maskiner får du den mest ekologiska lösningen.

Ibland är det dock inte möjligt att använda diskmaskinen. Använd då varmt vatten för handdisk, inte hett. Som nämnts tidigare i samband med duschning, sker uppvärmningen av vatten med el, vilket ökar varvtalet på elmätaren.

  1. Tvätta endast fulla maskiner tvätt

Tvätta fulla maskiner och följ textiliernas tvättråd. Ofta kan kläder bli rena vid lägre tvättemperatur. Tvätta endast verkligt smutsiga kläder, du sparar och förlänger klädernas livslängd om de bara behöver vädras. 

Kom också ihåg att kontrollera tvättmaskinens ålder, eftersom gamla vitvaror kan förbruka mer el än nya. 

Välj en lämplig tidpunkt för tvätt. Särskilt om du har spotprisel, håll ett öga på när elpriset är som lägst och planera tvätten till dessa tider.

  1. Stäng av TV:n och datorn om du inte använder dem. Se till att stickkontakten inte är i onödan i väggen

I många hem finns det olika typer av underhållningselektronik. Att lämna dem i viloläge ökar slutsumman på elräkningen, så det är bra att ta för vana att när du slutar använda dem – stäng av enheten och ta ur stickkontakten från väggen. En enhet som är ständigt ansluten till nätströmmen, som en mobiltelefonladdare, förbrukar överraskande mycket el.

  1. Kontrollera fönstrens tätningar

Drar det i hemmet? Kanske det är dags att kontrollera fönstrens tätningar. Täta fönster håller värmen inne och sparar på uppvärmningskostnaderna.

  1. Använd energisparande glödlampor

Energisparande glödlampor förbrukar betydligt mindre el än traditionella glödlampor. Genom att byta ut alla glödlampor i hemmet till energisparande alternativ kan du göra en betydande besparing på elräkningen.

  1. Släck belysningen i rum du inte använder

Ett enkelt sätt att spara el är att släcka belysningen i rum som inte används. Även om energisparande glödlampor är effektivare, förbrukar de fortfarande el om de är tända i onödan.

Genom att följa dessa enkla steg kan du bidra till en mer hållbar användning av el och samtidigt spara pengar på dina elräkningar. Varje liten åtgärd hjälper till att minska den totala elkonsumtionen och är ett steg mot en mer hållbar framtid.

 
 

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.