Förbered sommarstugan för vintern

Underhålls- och reparationsarbeten på sommarstugan ger en utmärkt möjlighet att njuta av gemensamt arbete med familj och vänner. Det är dock viktigt att komma ihåg att det i vissa underhålls- och reparationsuppgifter är rekommenderat och ibland till och med nödvändigt att söka hjälp av professionella.

24 Center finns här för att hjälpa dig om det dyker upp något vid förberedelserna för vintervilan av stugan där dina egna färdigheter eller reparationsverktyg inte räcker till. Kom ihåg att du även kan vända dig till oss när du inte är helt säker på hur du ska hantera en teknisk utmaning som uppstått. I plötsliga och oväntade situationer är 24 Center bara ett telefonsamtal bort.

Vi har sammanställt en 6 punkters checklista för att hjälpa dig när du förbereder din sommarstuga för vintervila.

1. Rengör takrännor

Det är bra att rengöra de rännor som omger stugan två gånger om året, på våren och på hösten, och särskilt på hösten innan höstregnen kommer. Rengöringen går smidigt att utföra antingen för hand eller med en förlängd borste. Avslutningsvis kan du spruta med en trädgårdsslang eller hälla vatten i rännan för att upptäcka eventuella blockeringar i stuprören. Om vattnet inte kan flöda fritt och kontrollerat kan det orsaka fuktskador i husets strukturer. Kom också ihåg att kontrollera rännornas fästen och fogar.

2. Gå igenom elektriska apparater

Gå igenom alla elektriska apparater och deras skick, och torka noggrant bort dammet från dem. Glöm inte heller att rengöra områdena bakom kylskåpet och ugnen, eftersom det samlas överraskande mycket damm där, vilket kan förkorta apparaternas livslängd. Om du upptäcker defekta elektriska apparater rekommenderas det att ta dem till en professionell för reparation, eftersom trasiga elektriska apparater kan vara en brandrisk. 

Innan du lämnar stugan, stäng av alla elektriska apparater och se till att alla ljus är släckta. Överväg också att bryta strömmen från huvudbrytaren för att förhindra eventuella elproblem eller brandrisk. Det är dock viktigt att ta hänsyn till stugans uppvärmningsmetod i detta sammanhang.

3. Försäkra dig om tätningen av fönster och dörrar, överväg även behovet av underhållsvärme.

Kontrollera att fönster och dörrar är tätt stängda. På detta sätt förhindrar du kall luft, fukt och snö från att komma in i stugan. Beroende på stugans byggmaterial, vattenledningar och deras placering samt de utrustningar som förvaras i stugan kan det vara möjligt att lämna stugan kall under vintern. Eller så kan det vara fördelaktigt att behålla underhållsvärme.

En traditionell timmerstuga behöver vanligtvis inte separat underhållsvärme. Isolerade stugor kan dock kräva en liten mängd underhållsvärme för att förhindra fuktansamling och tillväxt av mögel. I vilket fall som helst kan en liten mängd underhållsvärme hjälpa till att motverka fuktansamling under hård frost, oavsett om din stuga är en traditionell timmerbyggnad eller en mer modern isolerad stuga.

4. Rengör och töm vattenledningarna

Utför rengöring av vattenlås och golvbrunnar för att förhindra dålig lukt. Kom också ihåg att stänga av vattenanslutningen och tömma rören på vatten för att förhindra skador på rören när vattnet fryser vid kallt väder.

5. Locka inte in gnagare

Kallare väder får små gnagare och andra skogslevande djur att söka skydd. Töm köksskåpen på allt som kan tuggas på, inklusive havregryn och andra torrvaror. Torrvaror kan också förvaras i tättslutande burkar, som t.ex. glasburkar.

6. Förhindra stuginbrott och kontrollera om låsningen är tillräcklig

Ta bort allt värdefullt och ekonomiskt betydelsefullt från stugan. Lämna inte heller alkohol synligt för att inte locka eventuella intrångare.

Vilken typ av låssystem har du i stugan? En traditionell manuell låsning kan vara lätt att bryta upp. Elektronisk låsning ger extra skydd, och med hjälp av appar för elektronisk låsning kan du få meddelanden om oönskade besökare.

Ett elektroniskt låssystem kan också erbjuda många fördelar om du hyr ut stugan till exempel för höstvandrare som vill njuta av färgerna på hösten.

24 Center hjälper till med underhåll av hemmets och sommarstugans tekniska system. 24 Center är en jourcentral för tekniska system som erbjuder kvalitetstjänster för tekniska problem oberoende av tid och plats. Du kan få hjälp med en enda telefonsamtal, både vid brådskande nödsituationer och mindre vardagliga uppgifter. Från vårt omfattande nätverk av tekniker hittar du de bästa professionella inom tekniska områden i din region. Hitta den närmaste tillgängliga rörmokaren, elektrikern, låssmeden eller till och med sugbilen enkelt – en enda telefonsamtal räcker, 020 74 24 70, eller så kan du göra en bokning för icke-akut arbete genom webbformuläret här.

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.