Förläng livstiden på din luftvärmepump

Förläng livstiden på din luftvärmepump med regelbundna åtgärder – så här rengör du enheten själv

 

Luftvärmepumpen håller sig i gott skick i 12–15 år med ordentligt underhåll. Men vad innebär egentligen ett bra underhåll? I denna bloggpost förklarar vi hur ofta det lönar sig att underhålla luftvärmepumpen. Dessutom berättar vi vad du kan göra själv och när det är bäst att kalla in ett proffs.

När är det dags att rengöra luftvärmepumpen?

Det är rekommenderat att rengöra luftvärmepumpen varannan månad. Markera  i kalendern för att minst varannan månad kolla hur filtren i luftvärmepumpen ser ut. Observera att platsen där enheten är installerad påverkar hur ofta den bör rengöras. Om luftvärmepumpen är installerad i köket samlar filtren upp fett från matlagning, och då bör de rengöras veckovis. Rengöringsintervallet påverkas också av användningen av luftvärmepumpen samt om det finns husdjur i hemmet, om det röks inomhus eller hur ofta spisen används.

Saker att tänka på innan du börjar rengöra:

Precis som med många andra hemtekniska uppgifter krävs det att du gör förberedande arbete för att se till att luftvärmepumpen fungerar korrekt. Men det är också bra att använda dina sinnen. Om du märker ovanliga lukter eller misstänkta ljud i ditt hem är det också värt att kontrollera luftvärmepumpens skick och renhet. En oren luftvärmepump är en idealisk plats för tillväxt av mögel och skadliga bakterier. En smutsig luftvärmepump är inte särskilt energieffektiv och ger inte optimal värme eller kyla till ditt hem.

Observera! Innan du börjar rengöra luftvärmepumpen, kontrollera tillverkarens rekommendationer och förbud i bruksanvisningen. Om du inte följer dessa kan garantin upphöra på grund av felaktig användning.

Tänk också på din egen säkerhet!

Stäng av enheten och dra ut stickkontakten eller stäng av strömmen från elcentralen innan du börjar rengöra. Luftvärmepumpar är vanligtvis placerade nära takgränsen, så se till att du är säker när du arbetar på hög höjd genom att använda stadiga stegar. Skydda också dina händer för att undvika skador och irritation från rengöringsmedel.

Rengöring av inomhusenheten:

Du kan dammsuga eller använda en trasa för att försiktigt rengöra de synliga delarna av filtren. Om filtren inte är hemskt smutsiga kan sköljning under rinnande vatten vara tillräckligt. Du kan använda vanliga rengöringsmedel för hemmet, men starka rengöringsmedel bör undvikas.

Låt delarna torka helt innan du sätter tillbaka filtren och använder enheten igen.

OBS! Rör inte de synliga lamellerna under filtren. Felaktig rengöring kan skada dem. Om de verkar mycket smutsiga eller luktar illa bör du kontakta en professionell för en djuprengöring.

Rengöring av utomhusenheten:

Kontrollera regelbundet att det inte finns något skräp, som löv eller grenar, på utsidan av enheten. Dessa kan skada enhetens propeller. Speciellt efter stormigt väder eller kraftiga vindar bör du kolla utomhusenheten.

Det är också bra att regelbundet rengöra ventilationsgallret, särskilt om enheten är placerad på en mycket dammig eller lerig plats.

En expert bör kallas in för en djuprengöring ungefär var tredje till femte år, beroende på användning och enhetens placering. Vid djuprengöringen kontrollerar teknikerna enhetens funktion, underhåller den vid behov och utför en grundlig rengöring av dess delar.

Kondensvatten:

Om din luftvärmepump har ett kondensvattenavloppsrör, se till att det är fritt från blockeringar och att vattnet rinner ordentligt. Droppande eller felriktat kondensvatten kan orsaka fuktproblem i byggnaden och påverka inomhusluften negativt.

Om du överväger att köpa en luftvärmepump:

Har du funderat på att skaffa en luftvärmepump? En luftvärmepump ökar bekvämligheten i ditt hem och förbättrar inomhusluft samt nattsömnen när sovrummets temperatur kan justeras till en optimal nivå. Dessutom fungerar luftvärmepumpen som ett viktigt hjälpmedel för skydd mot fukt.

24 Center hjälper dig installera din luftvärmepump

Genom 24 Center kan du beställa ett proffs för att få din luftvärmepump installerad. Kontakta oss så skickar vi en expert för installationen. Allt detta ordnas med ett enda samtal, enligt din tidsplan.

Kontakta 24 Center

I brådskande fall är det bäst att ringa 24 Center på telefonnummer 020 74 24 70. Numret är tillgängligt dygnet runt, alla dagar om året.

I icke-brådskande fall kan du också kontakta oss via chatt. Chattjänsten är öppen måndag till fredag kl. 8-20. Du kan lämna en återuppringningsbegäran via chatten, och vi återkommer till dig så snart som möjligt. Börja en chattkonversation på vår webbplats genom att klicka på den gula blinkande bollen längst ned till höger.

Du kan enkelt beställa en icke-brådskande tjänst genom att fylla in kontaktformuläret på vår webbplats. Fyll i kontaktformuläret så får du hjälp på den dag du önskar. Alternativt kan du skicka en beställnings- eller offertförfrågan via e-post till: [email protected].

Senaste bloggar

10 sätt att spara energi
Allmän

10 sätt att spara energi

Tiden för årets högsta elkonsumtion är här, och många kommer ihåg förra vinterns toppar i elräkningarna. Vi uppmuntrar till att fortsätta spara el, eftersom små

Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en förmån värd 100 kronor vid din nästa beställning.